În 11.06.2021 îmi scriam în jurnal despre cum m-am decis să deschid o companie în domeniul IT.
Se împliniseră deja 3 luni de când primeam tot felul de cereri pentru digitalizarea unor companii şi instituţii, iar firma la care eram angajat nu mai presta astfel de servicii. După o analiză atentă a pieței, am căutat parteneri, am început chiar eu un curs în domeniul IT ca să înțeleg cum funcționează lucrurile și am înfiinţat compania Devson Transilvania.
Am păstrat dorința de a deschide un nou business, de preferat în domeniul IT, încă din 2016-2017, când am terminat cu activitățile foto și video de la Studio adidume. Credeam că voi reuși să o fac imediat după aceea, dar nu a fost chiar atât de ușor. Toate ușile mi s-au închis, până în vara anului 2021.
Nu regret nimic, deoarece aveam nevoie să ştiu cum e să fii angajat. Îmi deschisesem studioul în Oradea chiar la sfârșitul primului an de studenție – Managementul Afacerilor la Universitatea Emanuel și nu știam cum e să ai un șef, fapt pe care l-am descoperit de la vârsta de 28 de ani.
Cei 4 ani intermediari, în care am lucrat în mai multe domenii – mai întâi în Brașov, apoi în Cluj-Napoca și, în cele din urmă, m-am întors în Oradea, m-au dezvoltat și mi-au consolidat viziunea de antreprenor.
Câteva imagini din perioada 2010-2016:
M-am gândit câteva săptămâni bune la numele potrivit pentru noua firmă. Mereu îmi venea în minte povestea cu “fiul meu”. Son = Fiu. Dev (develop) = dezvoltare, programare.
Până în 2016, le spuneam mereu persoanelor necunoscute că am un fiu pe care l-am crescut singur și care îmi face multe probleme. Când mă întrebau unde e sau de ce a dispărut mama lui din peisaj, le răspundeam amuzat că este vorba despre afacerea mea – Studio adidume.
Îl consideram fiul meu, pentru că investisem în el tot ce aveam: timp, bani și visuri.
În toamna anului 2016, am început să simt o repulsie tot mai mare față de domeniul în care activam. Am ajuns să nu mai cred în acel model de business (cu fotografi angajați…), fiindcă am realizat că este mai bine ca un fotograf să lucreze pentru el însuși (sau cu soția/familia) decât pentru mine sau altcineva. Numai așa s-ar implica mai mult, ar câștiga mai bine și ar căpăta un renume.
Astfel, până în 11.06.2017 am terminat de onorat toate contractele făcute și am vândut întreaga aparatură.
Nu aveam idee de ce se va întâmpla, dar pentru mine a fost întotdeauna (și continuă să fie) foarte important să fac ceea ce îmi place (sau, să mă opresc din a face ceea ce nu îmi mai place). Aveam o replică în acea perioadă: “Prefer să lucrez pentru 8 milioane (800 de lei) decât să fac ceea ce nu imi place / ceva în care nu cred”. Din fericire, nu am fost nevoit să o fac, pentru că mi-a ajutat Cel de Sus sa am job-uri foarte bune.
Mi-am ales în permanență locurile de muncă după următoarele principii, pe care ți le recomand și ție: să îmi placă ceea ce fac, să mă pricep şi să fiu bine plătit. Din 2017, am mai adăugat un punct: activitatea pe care o prestez să nu mă îndepărteze de Dumnezeu.
Sunt foarte mulțumit de “fiul” meu cel mic, Devson, care crește tot mai frumos de la zi la zi. Mi se pare fantastic că “fiul mai mic m-a ajutat să-mi regăsesc fiul mai mare”. Astfel am dezvoltat o aplicație web pentru albume foto personalizate, prin intermediul căreia oricine îşi poate personaliza un album foto iar apoi îl va primi tipărit. Comandă şi tu un album foto personalizat de nunta, botez, amintiri, absolvire … aici: www.studio-adidume.ro. Întreaga poveste despre Studio adidume aici: https://studio-adidume.ro/despre/.
Prin utilizarea serviciilor noastre, acceptați utilizarea modulelor cookie și tehnologiilor similare.